Er årsstjerner for nemt?

posted in: Nyhedsblog | 0

Vesterbrospejderne er netop gået på sommerferie, og endnu en gang er året blevet rundet af ved den årlige sommerafslutning. Her er en af traditionerne at uddele årsstjerner til alle de medlemmer, der har været medlemmer i enten et eller flere år, og I år blev der i alt uddelt 87 stjerner. Spejderne glæder sig altid til at få et nyt mærke, og netop årsstjernen har en særlig værdi, da det er særlig rart at have et højt tal på uniformen. Mange har en etårsstjerne, mens færre har fx en fireårsstjerne.

 

Til karate får man blå mærker
Når man går til karate, skal den enkelte bestå en prøve, en såkaldt graduering, for at fortjene en ny bæltefarve. Bæltets farve viser ens rang og niveau. Inden en graduering skal der trænes, man skal lære kataer udenad, og disse små serier af bevægelser skal fremvises helt korrekt, for at man kan bestå. Det kan være et hårdt slid, og man får typisk nogle knubs under sin træning.

Spejderne får helt automatisk udleveret en årsstjerne i løbet af sit medlemsskab. Der er ikke noget, man skal træne frem imod eller gøre sig fortjent til. Det virker måske noget vagt i forhold til en karategraduering, hvor der i højere grad er noget på spil og bogstavelig talt noget at kæmpe for. Hvad er der at belønne med uddeling af årsstjerner?

Karategraduering og årsstjerner kan ikke rigtig sammenlignes, det er to meget forskellige ting. Selvom begge dele bæres af den enkelte og viser, om man har været med længe eller er helt ny. Ligesom begge dele er identitetsdannende for den enkelte.

 

Alle kan være med
Når vi udleverer årsstjerner ved sommerafslutningen, er det til samtlige spejdere. Og det er unikt. For selv det barn, som ikke oplever mange succeser i skolen eller andre steder, kan få en succes med sådan en årsstjerne. Her vil den enkelte stå på linje med de andre, som får en tre- eller tyveårsstjerne, selvom de andre ved siden af måske har taget flere aktivitetsmærker eller er bedre til at bruge et kompas. Hvis man simpelthen ikke kan lære sine kataer, trods års træning, så graduerer man aldrig. Sådan er reglerne. Og så må man beholde sit hvide bælte år efter år. Alle kan altså godt være med til karate, men ikke alle vil opleve succesen ved at få et nyt bælte.

 

Årsstjernen viser udholdenhed
Der er god grund til at være stolt af sin årsstjerne, for den viser noget, som mange børn kan have svært ved. Stjernerne viser nemlig udholdenhed og troskab, når den enkelte har holdt ved en interesse gennem en årrække. Det er en stor bedrift at dyrke en fritidsinteresse gennem flere år og være vedholdende. Og det er en vigtig erfaring at tage med sig gennem livet, at også de torsdage hvor man er træt og uoplagt, tager man af sted, for man har committed sig til at være en del af et spejderhold.

Det giver rigtig god mening at dele årsstjerner ud til spejderne, der er pavestolte over dette lille stykke stof, som hele det kommende år vil stråle fra deres uniform.